Magisch de nacht in walsen op de muziek van Boombal

31 Aug 2017 Review

Toegegeven, de verleiding was best groot om te kiezen voor een creatieve titel als ‘Voor folk en vaderland’ of ‘Eigen folk eerst’, maar daar durven we ons hier op de redactie van Festival Advisor absoluut nog niet aan te wagen. Daarom hierboven een sfeervolle start van een artikel over een boeiende groep binnen het Europese muziekveld: welkom in de wondere wereld van Boombal!

Volksdans en folkmuziek bestaan al ontzettend lang, maar waren decennialang op Belgische bodem toch vooral muziekgenres voor een smalle doelgroep in de marge. Sinds begin jaren 2000 is er echter heel wat veranderd en kent zowat iedereen het muziekfenomeen Boombal. Een voortrekkersrol werd daarin gespeeld door het Boombalfestival in Lovendegem, waar 12 jaar geleden Lieven Claeys met zijn collega’s één van de betere festivals in dit alternatieve genre mee hielp opstarten.

“We hadden ons een paar zaken vooraf als doel gesteld” start Lieven zijn verhaal. “Ik vind de muziek die wordt gespeeld op de Boombals om te beginnen gewoon heel erg goed. Alleen hebben veel mensen de kans niet om er een eerste keer mee in contact te komen en dat is jammer. In het buitenland waren er al een hele reeks goede festivals, dus wilden we ook in België aan alternatieve bands de kans geven om in goede omstandigheden een optreden te kunnen geven, weg van de klassieke parochiezalen en grauwe tl-lampen.”

“Het doel was dus om met een festival te starten dat aan iedere bezoeker de kans gaf om Boombal en haar muziek op een eigen manier te beleven, zowel voor mensen met ervaring als voor de nieuwkomers. Het programma bestond van in het begin uit een internationaal aanbod van bands waarin zowat alle genres van folk en andere invloeden uitgebreid aan bod kwamen op mooie podia met een enthousiast publiek. Voor de bezoekers waren er initiatielessen rond de verschillende dansstijlen (sinds dit jaar volledig gratis) en voor de echte fans is er een hele opleidingsweek vol lessen en optredens gepland in de dagen vlak voor het festival.”

“Ook de aandacht die Boombal ieder jaar krijgt tijdens de Gentse Feesten (er staat dan een speciaal podium in het Baudelopark) heeft zeker zijn effect gehad. De ontspannen sfeer en laagdrempeligheid daar zijn voor de mensen een mooie eerste kennismaking. Dit jaar waren er meer dan 1000 kampeerders en 2000 bezoekers per dag op ons festival. Hopelijk zaten daar heel wat mensen tussen die de smaak te pakken hebben gekregen na deze ervaring.”

(Link naar aftermovie Boombalfestival Lovendegem) http://www.boombalfestival.be/wp-content/uploads/boombalfestival_aftermovie_2017_laagmb.mp4

Aérokorda

Een groep die dit jaar mocht optreden op het Boombalfestival van Lovendegem en dat met verve deed, is het recent opgerichte Aérokorda. Voor hen was dit festival een ideale kans om zich aan het internationale publiek te tonen, zeker met het oog op de nabije toekomst. Wij spraken met één van de drie vaste bandleden, Davy Cautaerts. Een man met een baard om ‘u’ tegen te zeggen en vooral bekend vanwege zijn grote Ierse fluit (no pun intended). In het najaar van 2016 startte hij met twee jonge talentvolle collega’s een eigen muziekband op onder de naam Aérokorda en sindsdien ging het keihard vooruit op het ritme van de muziek.

“Adriaan (gitaar) en ik hebben elkaar precies een jaar geleden leren kennen op dit festival, dus het is zeker mooi meegenomen dat we hier nu een eerste keer mogen optreden deze zomer. Vooral voor muziekscouts en organisatoren van folkbals in het buitenland is dit een graag geziene plek om hun affiche voor volgend jaar te beginnen samenstellen, dus er zat wel wat spanning op voor ons optreden. We wilden echt strak spelen om het publiek volledig mee te krijgen en misschien wel de interesse te wekken van enkele mooie internationale festivals.”

En het ging goed, meer dan uitstekend zelfs. Voor de drie jonge gasten en hun muziek is er heel wat interesse van organisatoren uit het buitenland na hun optreden op het Boombalfestival. “We hebben de kans om over heel Europa te mogen optreden, wat echt fantastisch nieuws is. Nederland, Frankrijk, Duitsland komen eraan en er is een optreden in Dublin én een mini-tour door Engeland vastgelegd. Zelfs Spanje en Portugal staan sinds kort op de agenda!” Bij het horen van zoveel goed nieuws, stellen wij (met ons slecht karakter) natuurlijk de vraag: hoe voelt het nu om al die harde cash met hele hopen te zien binnenstromen?

“Rijk gaan we er zeker nog niet van worden” lacht Davy. “De ambitie is wel om voltijds met muziek bezig te zijn en volwaardig te kunnen leven van een bestaan als muzikant. We leren heel snel bij van elkaar en onze muzikale invloeden vormen blijkbaar een goede mix op het podium. Adriaan en Pavel (violist) hebben een klassieke opleiding genoten en ik was altijd al fan van Keltische muziek. Via Pavel, die echt een garantie voor kwaliteit is in het circuit, zijn ook Balkan-invloeden sterk aanwezig. Onze muziekstijl mag je Balfolk noemen en staat altijd garant voor veel sfeer.” Een korte en boeiende uitleg later, belooft uw reporter van Festival Advisor ook om in het vervolg nooit meer Grote Ierse Fluit te zeggen tegen een traditionele Irish Tin Whistle. Het staat genoteerd!

Maar even terug naar de festivals in het buitenland die sinds kort dus op hun agenda staan: “Voor het optreden in Ierland bijvoorbeeld, worden de vliegtickets (3 personen +1 voor de instrumenten), de rest van het vervoer, verblijfplaats en eten en drinken betaald voor ons. Dit is al een stevige investering van de organisatie en daarom willen we geen hoge basisvergoeding aanrekenen voor het optreden zelf. Met 150 euro voor de hele groep zullen we al tevreden zijn. In Vlaanderen, waar de onkosten voor de organisator veel lager liggen, hebben we een wat betere opbrengst. Maar we klagen zeker niet! De verkoop van onze cd’s na de optredens doet het goed en het is telkens een geweldig avontuur om op al deze verschillende plekken te mogen spelen. We zijn nog steeds blij verrast dat ze ons blijven vragen, dus het kon eigenlijk niet beter beginnen. Benieuwd wat de toekomst gaat brengen, we zijn er klaar voor!”

Voor meer info: zie de Facebook-pagina van Aérokorda: https://www.facebook.com/pg/aerokorda/photos/?ref=page_internal